Minister Bruins informeert Tweede Kamer over voortgang Kennisveiligheid
Op 25 oktober 2024 informeerde minister Bruins van OCW de Tweede Kamer over de voortgang van de aanpak kennisveiligheid in het hoger onderwijs en de wetenschap. In de voortgangsbrief gaat de minister onder meer in op de stappen die gezet zijn om de kennissector weerbaarder te maken, op de wettelijke screeningsplicht en op de inzet op een internationaal gelijk speelveld. Daarnaast reageert hij op het sectorbeeld KNAW/NWO-I, en op kennisveiligheid in samenwerking met China.
Sectorbeelden en volwassenheidsmodel
In de brief gaat de minister in op de stand van zaken bij de kennisinstellingen. Inmiddels is ook het Sectorbeeld kennisveiligheid KNAW/NWO-i verschenen. De minister geeft aan dat ook instituten van KNAW en NWO inmiddels werk maken van kennisveiligheid en de nodige stappen zetten om weerbaarder te worden. En dat zij, net als de universiteiten, hard werken aan het realiseren van centrale en actuele overzichten van risicovolle internationale partnerschappen. Bij de kamerbrief stuurt de minister ook de reactie van KNAW en NWO mee.
De minister benadrukt dat hij er aan hecht dat alle kennisinstellingen verder werken aan het versterken van hun weerbaarheid door kennisveiligheidsbeleid te implementeren. In dat kader wijst hij op het rapport van Deloitte dat eerder dit jaar verscheen, met een verkenning naar het gebruik van een volwassenheidsmodel voor kennisveiligheid.
Rapport CSC-beurzen en reactie op moties
Uitgebreid aandacht is er in de brief voor de samenwerking van Nederlandse kennisinstellingen met Chinese wetenschappers en instellingen. De minister benadrukt dat China en Nederland elkaar op sommige wetenschappelijke en technologische gebieden enorm vooruit kunnen helpen. Tegelijkertijd vormt China de grootste dreiging voor de Nederlandse kennisveiligheid. Dat er risico’s zijn, betekent echter niet dat een samenwerking op voorhand niet kan plaatsvinden. De minister wil de Nederlandse kennisinstellingen helpen om een zorgvuldige afweging te maken en waar nodig maatregelen te treffen. Zo heeft het Ministerie van OCW inmiddels onder meer opdracht gegeven aan het Loket Kennisveiligheid om gecertificeerde vertalingen van relevante CSC-documenten te publiceren via de learning community. Ook wordt bezien of relevante documenten over andere beursprogramma’s kunnen worden vertaald.
Minister Bruins: "De expertise- en adviesfunctie van het Loket voorziet duidelijk in een behoefte bij de kennisinstellingen."
Toekomstplannen
De minister geeft in de brief een doorkijkje naar de plannen voor 2025. Zo zal in 2025 een evaluatie van het Loket Kennisveiligheid worden uitgevoerd. Ook zal er een geactualiseerde versie van de Nationale Leidraad Kennisveiligheid worden uitgebracht. De minister schetst tot slot een nieuw tijdpad voor de wet screening kennisveiligheid. Hij geeft aan tempo te willen maken met dit wetsvoorstel, maar benadrukt ook dat de uitwerking zorgvuldig moet gebeuren. Het streven is het wetsvoorstel in de eerste helft van 2025 in openbare internetconsultatie te brengen en het wetstraject te versnellen waar dat kan. Streven is het wetsvoorstel na de zomer van 2025 aan te bieden aan de Raad van State voor advisering, waarna het naar de Tweede Kamer kan.
De Kamerbrief en alle bijbehorende bijlagen zijn hier te lezen.