Landen met verhoogd risico

Allereerst adviseren we u beleid te voeren dat zich op dreigingen richt – ongeacht uit welk land deze komen. Richt u zich uitsluitend op ‘risicolanden’, dan ziet u misschien dreigingen uit andere landen over het hoofd. 

Bovendien is landen op voorhand verdacht maken slecht voor de wetenschap en in strijd met het non-discriminatiebeginsel. Het is daarom belangrijk uw risicoanalyse en oordeel te bekrachtigen en onderbouwen. 

Risicoprofiel inschatten

Voor het inschatten van het risicoprofiel van een land kunt u openbaar beschikbare informatie gebruiken. Denk aan het ‘Dreigingsbeeld Statelijke Actoren’, een gezamenlijke analyse van verschillende overheidsdiensten. 

Ook het jaarverslag van de AIVD en het jaarverslag van de MIVD bieden actuele informatie. Wilt u weten voor welke landen er sancties gelden? Kijk dan op de EU Sanctionsmap-website

Daarnaast kunt u ook internationale ranglijsten en indexen van ngo’s, onderzoeksinstituten en internationale organisaties raadplegen. Let dan onder andere op academische vrijheid, democratische waarden en respect voor de rechtsstaat. Voorbeelden van internationale ranglijsten en indexen:

Wanneer een land slecht scoort op ranglijsten, hoeft dit een samenwerking met een instelling uit dit land niet uit te sluiten. Hetzelfde geldt voor samenwerken met onderzoekers uit deze landen. Tref wel de juiste voorzorgsmaatregelen en hou rekening met de context waarbinnen uw beoogde partner werkt. 

Bronvermelding